top of page

Een probleemstrategie is ook een strategie


Probleemstrategieën zijn de meest effectieve strategieën die er zijn. Je voert ze als van zelf uit, ze vergen inzicht, vaardigheid, noch oefening. In problemen terechtkomen gaat vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen.

Dikwijls zijn de vervelendste problemen deze: te klein om er grote manoeuvres voor uit te halen, te groot om er niets bij te voelen en vooral, ze komen altijd terug. Een terugkerende vreemde reactie van een collega, een schijnbaar onmogelijke baas waarmee volgens jou niet te werken valt, een keuze die je niet kan maken, weer hetzelfde soort partner gekozen en je dacht nog wel dat deze anders zou zijn. Hoe kom ik er toch steeds weer in terecht, vraag je je af.

Mensen hebben strategieën om in problemen terecht te komen. Ze zetten elke noodzakelijk stapje zelf, maar schrikken zich toch nog rot als ze dan ook weer hetzelfde resultaat bekomen. Terwijl dit even logisch en te verwachten is dan dat water naar beneden stroomt. Elke keer opnieuw.

Het eerste werk is te aanvaarden dat je er altijd zelf voor iets tussen zit. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Het is veel gemakkelijker om in een vervelende situatie te blijven hangen en elke dag de schuld bij de ander te leggen, of desnoods bij de wet van Murphy, het lot, God of het ongeluk waarvoor je geboren bent. Vermits je aldus reeds verwacht dat het wel weer van dat zal zijn, is er nog meer kans dat je daarin bevestigd wordt. Zie je wel, kun je dan zelfgenoegzaam constateren. Wat heb ik je gezegd.

Waar je mee kan beginnen - als je tenminste wil toegeven dat de oplossing in jouw handen ligt - is om de probleem strategie bloot te leggen. Wat is er precies voor nodig om hierin terecht te komen? En met precies, bedoel ik ook precies. Wanneer je heel precies bent, en geen stappen overslaat, dan pas kan je het patroon zien verschijnen. Een patroon bestaat uit gedragingen, maar ook uit overtuigingen. Dus alles wat je doet en alles wat je denkt, wat je tegen jezelf zegt, wat je gelooft dat waar is. Soms gaat het nog verder en heeft het te maken met de rol die je speelt. Je verslag moet zo gedetailleerd zijn dat het mij in staat stelt om in precies dezelfde situatie terecht te komen. Een handleiding voor jouw probleem, zogezegd. Vanuit die handleiding kan je beginnen experimenteren. Wat als ik dit verander, wat als ik aan die knop draai. Zo wordt alvast je inzicht groter en creëer je kansen om het anders te doen.

Probeer het eens, je zal versteld staan.


13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page