top of page

Altijd prijs, altijd gewonnen (over hoe we ontwikkelen vanuit gemis)

Updated: Aug 25, 2020




Het G-woord

Mijn man is allergisch aan het woordje 'groei', in economische zowel als in psychologische zin. Waar is iedereen toch mee bezig? Deze onuitgesproken vraag blinkt wel eens achter zijn geduldige bruine ogen. Hij spreekt ze niet uit. Zoveel heeft hij wel geleerd. En ik heb ook iets geleerd. Meer bepaald om hem met rust te laten en hem niet langer ongevraagd te bestoken met groeitrajecten allerhande. Het heeft me tien jaar gekost om het in te zien, dat het geen nut en geen zin heeft. Hij voelt nu eenmaal de behoefte niet om aan diepgaande introspectie te doen, talen bij te leren die hij nooit gaat gebruiken, voor marathons te trainen of gerechten met koriander te leren koken. Voor hem is het af en toe de fiets (liefst niet te vroeg en niet te laat en ook niet als het regent), de moestuin, de boomgaard. Hij slaagt er al jaren in om zes op zeven te werken in een zware leidinggevende functie, zonder misbaar, zonder dips. Er gewoon zijn, is zijn grote gave, het bewaken van zijn grenzen zijn specialiteit. Waar denk je aan? Niets speciaals, zegt hij, en bij hem is dat ook zo. Het is een zalige mens om bij te zijn.


We ontwikkelen vanuit gemis.

Dat mijn man uiteindelijk van mijn gezeur werd bevrijd en het oeverloos aanbrengen van ideeën die tot zijn persoonlijke groei hadden moeten bijdragen, jaren geleden al in mij was verstomd, wil niet zeggen dat ik het begreep. Mijn eigen behoefte was immers immens. Hoe kwam het dan dat hij daar niets voor voelde? Ik had het aanvaard, maar niet echt doorgrond. Twintig jaar op het ploeterpad der persoonlijke ontwikkeling, twintig jaar geduldige observatie en grenzeloze interesse in mijn medemens, en evenveel jaren ervaring als coach later, denk ik nu wel een stukje van de puzzel te kunnen leggen. We ontwikkelen (zowel in de zin van persoonlijke ontwikkeling, als in de betekenis van vaardigheden bijleren) in eerste instantie vanuit gemis, vanuit pijn en tekort en vooral vanuit de deuken die onze eigenwaarde heeft opgelopen door te tijden heen. Voor wie werken we zo hard? Wat maakt dat we ons willen bewijzen? Wat kiezen we uit als we iets in onszelf besluiten te ontwikkelen? Wie tevreden is met zichzelf zoals hij is en zichzelf aanvaard weet, voelt de behoefte tot leren en ontwikkelen veel minder. Wie zich onvolmaakt, klein en onbegrepen voelt, ervaart de drang veel intenser. Uiteraard raken gevoelige mensen vlugger gekwetst en is pad der persoonlijke ontwikkeling voor een groot deel gevuld met deze mensen. Soms echter nemen we vreemde wegen en stellen we ons voor dat iets ons in staat zal stellen ons gekwetste zelfbeeld bij te stellen en dikwijls komen we bedrogen uit.


Altijd prijs, altijd gewonnen

Soms laat ik cliënten terugkijken. Het was een hard leven, met veel verdriet, maar nu heeft zij zeven diploma's en spreekt hij vijf talen. Dat is en blijft waardevol. Dat is de bonus die de pijn heeft opgeleverd. Die zelfontwikkeling is verworven. 'Straks ga je me nog vertellen dat ik dankbaar moet zijn voor mijn miserie,' wil iemand me wel eens voor de voeten gooien. Ja, eigenlijk wel.


The hand you have been dealt

Een heel ander soort ontwikkeling, is die vanuit de pure wil. Het is het pad dat reeds gelukkige, rationele mensen soms besluiten te nemen (al dan niet na een periode van ontwikkeling vanuit gemis) om op die manier een bijdrage te leveren aan de gemeenschap of de wereld. Zij kiezen het pad van het inspirerende leiderschap en doen dit om de juiste redenen.


Zo heeft iedereen goede en minder goede kaarten, een overschot aan geluk en innerlijke rust en misschien de vraag of dit alles is, of misschien eerder het gevoel dat het ploeteren is, met de bonus van het tot de rand gevulde instrumentenkoffertje. De enige vraag die er echter toe doet is deze: hoe speel je nu, met die set kaarten in je hand, in de toekomst die voor je ligt en wat heb je nodig om je daarbij te helpen?


Wil je reageren of heb je vragen hoe het precies zit met deze verschillende soorten groei? Wil je ontdekken waar jij staat? Stuur me dan een mailtje, ik antwoord altijd. Je kan alvast dit testje doen. Het geeft je onmiddellijk een idee.

 

Wil je meer prikkelende inzichten? Ik schreef één en ander op in een boek en dat is nu te koop als e-book en paperback.


Komt de Westerse mens niet in opstand? Dat doet hij wel. Het is een revolte van het lichaam. Burn-out is een van de talloze systeemcrashes die we meemaken. De Burnoutrevolte toont aan hoe de persoonlijke groei van ieder mens essentieel is bij het vormgeven van de wereld van morgen.


"Een boek dat leest als een trein, en spijkers met koppen slaat, maar nog veel meer dan dat. Om na het lezen sprakeloos, hoopvol en ontzettend gemotiveerd te zijn."


Bestel het boek hier.


 

Ik ben Kristien De Wolf, auteur, olijfboer en coach sinds 2001. Ontwikkeld en belezen, maar zeker niet doodernstig. Ik help ambitieuze mensen op weg naar persoonlijk leiderschap, jobsatisfactie en inspirerend leiderschap.



 


Executive Track - Inspirerend leiderschap



Op basis van 20 jaar internationale coachervaring en 10 jaar research en studie ontwikkelde ik een individueel Executive Coaching Traject voor goed functionerende leidinggevenden, die klaar zijn om van performant naar inspirerend leiderschap te evolueren. Voor mensen die verlangen om een steen in de rivier te verleggen.


Op niveau werken aan carrière en inspirerend leiderschap met deParadigmMethod™ en de TransformationSonar©


Meer informatie vind je hier >>>


The true leaders are the ones with positive impact, regardless of their positions and however small it all starts.


140 views0 comments
bottom of page