top of page

Ik mag al blij zijn dat

Updated: May 25, 2020



Er zijn een aantal verschillende overtuigingen die aan de basis van burn-out kunnen liggen. 'Ik mag al blij zijn dat' is een van de krachtigste.


Waarom blijft iemand werken op een slechte plaats? Misschien ken je mensen die het doen. Misschien doe je het zelf.In dit stuk geef ik je inzicht in een van de belangrijkste denkfouten die we maken. Je komt ook te weten hoe je jezelf kan bevrijden.


Een van de belangrijkste beperkende overtuigingen die mensen tegenhouden om ‘nee’ te zeggen en weg te gaan op slechte plekken, is dat ze denken al blij te mogen zijn dat ze een job hebben en dat er geen andere plaats bestaat voor hen. Ze geloven dat zij zich moeten aanpassen, zelfs al werken ze in een gedrocht van een multinational, een zichzelf constant transformerend monster, waarvan de delen op basis van niets dan financiële rekenbladen verknipt en weer bij elkaar geplakt zijn door financiële goochelaars. Het zijn bedrijven waar de CEO elke twee jaar opstapt en waar er bijgevolg van enige visie op lange termijn geen sprake is, waar de bijdrage en de energie van mensen nodeloos verspild wordt, als kansloos zaad op een rotsige bodem.

Rationele en zelfzekere mensen zouden het wellicht snel voor bekeken houden in dergelijk bedrijf. Dergelijk bedrijf zou binnen de kortste keren moeten leeglopen, de wereld van zichzelf bevrijden en zichzelf een rustige dood gunnen. Waarom gebeurt dit niet?


Het gebeurt onder andere niet omwille van wat mensen over zichzelf geloven. Ze denken dat het niet goed komt met ze. Ze vinden dat ze niemand zijn. Ze voelen zich vervangbaar en vinden van zichzelf dat ze niets echt goed kunnen. Het zijn geen laaggeschoolde arbeiders die me deze dingen komen vertellen, het zijn mensen met Masters en Master na Master na nog een andere Master en ook nog een lijst van tien bijkomende opleidingen op hun cv. Het slaat duidelijk nergens op, maar toch geloven ze het.


Anderzijds hebben mensen in veel gevallen niet gezocht om hun unieke talent te vinden en te cultiveren. Ze hebben geleerd wat de markt nodig had. Dat ze daar nooit echt goed in geworden zijn zou best kunnen. Maar al de dingen die ze opgepikt hebben in combinatie met een uniek talent, moet hen zeker in staat stellen een plek te vinden waar ze een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Elk persoon heeft een plek. Je moet er wel achter durven zoeken. Daarom is er tegenwoordig een leger loopbaanbegeleiders (www.vdab.be/loopbaanbegeleiding) in de weer om mensen van dit vreselijke idee ‘ik mag al blij zijn dat’ af te brengen, hen weer in contact te brengen met wie ze echt zijn en hen zo het vertrouwen te geven dat het wel degelijk goed komt met ze, met of zonder zieltogende multinational.


Ook als leidinggevende heb je hierin een rol. Uiteraard is het een eerste zaak te bepalen of je zelf wel op je plek zit, of wat je doet een waardevolle bijdrage uitmaakt. Anderzijds is het ook aan jou om erop toe te zien dan anderen niet nodeloos vast blijven zitten op een plek die hen niet langer inspireert. Als we bedrijven zien als plaatsen waar mensen leven en creëren, kan zelfs ontslag een daad van liefde zijn en een daad die de balans tussen individu en organisatie dient.


Post Corona zal dit nog moeilijker zijn, maar tegelijk nog veel belangrijker.


Ik plukte dit stukje uit de Burnoutrevolte. Ik hoop dat je er iets aan had. Heb je vragen? Feel free!

 

Waarom komt de westerse mens niet in opstand? Dat doet hij wel. Het is een revolte van het lichaam. Burn-out is een van de talloze systeemcrashes die we meemaken. De Burnoutrevolte toont aan hoe de persoonlijke groei van ieder mens van cruciaal belang is bij het vormgeven van de wereld van morgen. Een boek boordevol hoop, inzichten en concrete tips. Verkrijgbaar als paperback en e-book.



Bestel het boek hier.

Wil je weten hoe ik jou concreet vooruit kan helpen? Ontdek het hier.

 

Het is mijn missie om slimme, ambitieuze mensen te helpen om tot meer bewustzijn te komen, persoonlijk en inspirerend leiderschap op te nemen, een plek te vinden en een bijdrage te leveren die ertoe doet voor onze wereld.







Kristien De Wolf

Coach, schrijver, olijfboer

kristien.dewolf@mypersonalcoach.be


51 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page