top of page

(No) slave to the rythm: 4 zonnige tips om terug in je werkritme te komen.

Updated: Sep 5, 2023


Waarom terug aan het werk gaan ook goed is voor ons en hoe we dat kunnen aanpakken


De vakantie! De lang verwachte vrije ruimte. Het ongehinderd genieten. Geen grenzen, geen moeten, geen opgelegd ritme. Zo zou het misschien kunnen zijn. Misschien was het voor jou zo en verlang je al naar de volgende keer.


Nochtans komen velen van ons ontregeld terug uit de warme zomerdroom. Dat gaan we niet toegeven op de sociale media, want het wàs ook echt een topvakantie. In de veilige ruimte van mijn praktijk hoor ik het echter wel.


Vreemd is het allerminst. Ook ik kan enigszins lastig terugkomen van een mooie congé. Ik organiseer graag, ontvang graag mensen, geniet ervan als iedereen zich goed vermaakt. Maar ik moet er altijd even van bekomen. Zou ik dan niet beter op mijn eentje in een grot gaan zitten? Alles vermijden wat leuk is? Ik denk het niet.


De actieve vakantie en de rebound


Als je voor een actieve of een sociale vakantie koos, voor feesten met vrienden, voor kamperen met veel kinderen, voor rondtrekken, of voor een combinatie van dat alles, dan kan vakantie toch veel breinruimte innemen. Zeker bij gevoelige en/of intense mensen. Er moet efficiënt geregeld en flexibel geschakeld worden. Er duiken onverwachte moeilijkheden op. Zo'n vakantie kan onvergetelijk zijn, once in a life time. Je zou het zo weer doen. De kans bestaat echter dat je overprikkeld terugkomt. Deze VACantie zit zo vol heerlijkheden dat er niet veel 'VAC'uum, leegte, meer aan is. Het is tegelijk een top- én een rotvakantie.


Gelukkig kan je deze vakantie-overprikkeling vrij gemakkelijk te boven komen en dan heb jij toch maar mooi die prachtige herinneringen om te koesteren en die miskleunen om jaren later nog om te lachen.


4 tips om terug in je ritme te komen


1 - Neem even de tijd om te evalueren

Ga niet blind en doof het oude ritme weer oppakken. Je weet intussen dat je voor jouw 'onbewust naar voren stormen', meestal een pittige prijs betaalt. Sta eens even stil voor je er weer aan begint. Zoek een rustig plaatsje. Neem een blad papier of een opschrijfboekje. Denk aan hoe je jezelf organiseerde voor de vakantie. Welke routines waren heilzaam en wil je zeker terug opnemen? Welke ben je uit het oog verloren? Welke volgde je slaafs, maar leverden niet veel op?


2 - Stuur bij

Wat neem je mee? Wat laat je achter? Heb je misschien iets nieuws nodig? Misschien kan je time-management beter, misschien heb je een korte ochtendmeditatie nodig, misschien heb je nood aan sporten tussen werk en huistaken? Hoe ga je dat aanpakken? Breng dat in kaart. Dat wil zeggen: lijst op wat je wil en wat tegenhoudt en vraag je af wat (of wie) je kan helpen.


3 - Breng je ritme terug op gang

Vul je agenda in tot minstens een maand verder en wees een tijdje trouw aan wat je je voornam. Werkt het? Voel je je rustig en creatief? Prima, anders stuur je bij.


4 - Zorg voor een beetje extra 'vacuum'

Zorg voor regelmatig terugkerende momenten van ontspanning en/of tijd alleen. Zet die nu al in je agenda. Een lange wandeling, een paar dagen naar een rustig plekje, een langere vakantie in de iets verdere toekomst. Zo kan je ook visueel vaststellen of er genoeg van die heilzame lege momenten voorkomen in je planning.


Als op je die manier zorg draagt voor jezelf, zul je nog intenser genieten van je vakantiefoto's en je zomerse herinneringen. Je gaat aan het werk en geniet ervan. Je wordt geen slaaf van een opgedrongen tempo, maar een danser op je eigen innerlijke drum. Daar mag je gerust verslaafd aan zijn, a slave to the rythm, vol energie en levenslust. Op die manier wordt werken goed voor jou, omdat het je helpt in ka-dans te blijven.


You build on up, don't break the chain Sparks will fly, when the whistle blows Fire burns, heart beats strong Sing out loud, the chain gang song

Oh, oh Slave to the rhythm Oh, oh Slave to the rhythm

(Grace Jones)
Heb je graag hulp bij het terugvinden van je ritme? Contacteer me, ik help je met plezier de puzzel te leggen.

158 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page