top of page

Lente, tijd voor een geestelijke detox


De lente is een vreemde tijd. Overal ontspruit nieuw leven, maar toch zijn vele mensen die ik deze week ontmoet zenuwachtiger dan ooit. Wat speelt er? De zomer en de vakantie komen toch dichterbij? Zouden we niet blij moeten zijn?

Voor de hardwerkende dame die gefocust is op haar vroeg geboekte exotische zomervakantie, verloopt dit naderbij komen tergend traag. Zij sleept zich inmiddels verder van dag tot dag en ik stel me voor dat ze elke ochtend moedeloos een flinterdun blaadje van de kalender afscheurt. Nog veel te veel dagen te gaan. Voor de zakenman is het net omgekeerd en komt het einde van het kwartaal met adembenemende snelheid naderbij. Ik haal het nooit, zegt hij, nog zoveel business te kort, misschien moet ik dit jaar maar geen vakantie nemen en gewoon doorwerken. Voor mezelf is het niet zo verschillend bedenk ik. Ook ik heb last van de laatste maand van het schooljaar.

Hoe het ook zij: time to shape up!

Vermits ik geen adviezen geef die ik zelf niet haal of niet begrijp (zoals bijvoorbeeld: 'laat los' of 'maak je hoofd leeg'), laat ik mijn geest eens door het instrumentenkoffertje dwalen. Wat kan ik praktisch gebruiken? Dit zijn enkele bedenkingen, waar jij misschien ook wat aan hebt.

Zoals we op het strand bij voorkeur verschijnen met militair getrimde bikinilijn (of mannelijk equivalent), is het raadzaam ook onze geestelijke toestand niet te laten verwilderen. Cirkelgedachten, overprikkeling, misinterpretatie, irritatie, fixatie op de vervelende kanten van de mensen rondom ons, ... Allemaal mentale wildgroei die we best kunnen missen. Ook de vervuiling in ons hoofd is een poetsbuurt waard.

Vreemd genoeg begint een geestelijke detox eigenlijk ook in het lichaam. Het begint met eraan te denken om te blijven ademen. Lijkt nogal basic, maar dat is het niet. Wanneer we onregelmatig ademen of onze adem onbewust inhouden, zal onze hartslag ook onregelmatig zijn. Hoe coherenter het hartritme, hoe meer rust en herstel in ons hoofd. Hoe minder coherent, hoe meer onrust.

Maar wat met emoties?

Emoties overkomen ons meestal onverwacht en zullen onze hartslag onvermijdelijk op en neer doen springen en de druk op onze geest opvoeren. Kijk daarom bewust naar wat zich voordoet. Let bij voorkeur op de naakte feiten. Niet alles wat zich voordoet behoeft een vecht of vluchtreactie. Toch? Alleen de zuivere feiten dus, oorzaak en gevolg. Geen oordeel. Geen schuld. In deze detoxperiode beschouwen we alles als informatie die we van op afstand onderzoeken. Voel je toch een heftige emotie, lees dan je emotie. Wat betekent ze precies? Beschouw ze als een rijke bron van informatie over wat jou echt raakt. Wat jouw waarden en normen zijn. Registreer deze informatie zonder oordeel en zet de emotie zelf vervolgens op een denkbeeldige boot die voorbij vaart. Adem rustig. De boot vaart voorbij. Herstel je hartritme.

Hiermee komen we vast al een heel eind. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat oefening kunst baart.

Toch zal een drukke dag in de matriële wereld zijn tol eisen. Tijdens onze detoxperiode, gaan we dan ook elke avond bewust ons hartritme herstellen. Sport dus, maar niet voor dood. We kiezen elke avond voor een lange wandeling, als het kan in het bos. Het blijft lang licht, dus dat komt goed uit. Als er geen bos is, wandel dan in een rustig deel van de stad. Als je toch perse wil sporten, kort dan de intensieve sessie wat in en wandel daarna. Kies deze activiteit bij uitstek in plaats van afleiding die nog meer prikkels geeft. Even geen televisie dus, geen ipad in bed voor ons. Niets meer 'sent from my i-phone' na 19:00 u.

Wandel alleen of met een hond. Wandel traag. Let op je ademhaling en op je hartslag.

Misschien kunnen we dit patroon wel wat vaker inlassen? Veel kans dat we in juli redelijk ontspannen op het strand verschijnen. Geen decompressieverschijnselen dit jaar, maar puur genieten.

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page