top of page

And God is the land

Updated: May 8Jij voelt je niet normaal? Wat een geluk. We willen speciaal zijn, op instagram dan toch, maar nog veel meer willen we normaal zijn. Waarom toch? Er zijn al normale mensen genoeg. Kijk eens waar dat normaal zijn ons en de aarde heeft gebracht. In 'De Druiven der Gramschap' uit 1939 schrijft John Steinbeck:


Maar de machineman, die een dode tractor rijdt op het land dat hij niet kent en liefheeft, begrijpt alleen de techniek en scheikunde; hij heeft verachting voor het land en voor zichzelf. Als de golfijzeren deuren dicht zijn, gaat hij naar huis, en zijn thuis is niet op het land.

In de excellente serie Yellowstone van Paramount Netwerk, die honderd jaar later speelt, zegt de schrikwekkende Beth Dutton:


I think heaven’s right here. So’s hell. One person can be walking the clouds right next to someone enduring eternal damnation. And God is the land.

Het land is alles. Wij gaan nooit meer naar het land, niet om te werken, niet om thuis te komen. We zijn los van het land, los van God, los van onszelf.


Dus als jij tranen laat om ons verloren, trage leven, onze natuur, onze velden, onze bomen. Als jij de enige bent die het zich nog herinnert, die ernaar verlangt om met het land herenigd te worden, dan ben ik blij dat jij niet normaal bent. Dan hoop ik dat je niet ophoudt met die verbinding opnieuw te zoeken met het land, met jezelf. Maar hou het dan niet alleen bij droevig zijn, durf ook te strijden voor wat je belangrijk vindt, met liefde als wapen. Wil je weten hoe dat voelt, lees dan De druiven der gramschap of kijk naar Yellowstone.


Wil je je een keer daadwerkelijk innig verenigd voelen met het land en daaruit kracht putten om te doen wat je wil doen, ga dan met mij mee op WAAK-nacht. Samen met Nelle De Maeyer organiseer ik er weer een op 21 juni. Hier vind je alle info: www.iksplosie.com/waak


Dit wilde ik met je delen. Reageer gerust, ik antwoord altijd!

Kristien
Kristien De Wolf

Coach - schrijver - olijfboer


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page